Blog op www.peterdherde.com

Terug naar school!

Wie had dat ooit gedacht? U misschien? Ik niet in elk geval. Maar toch is het zo! Vanaf september zit ik terug op de schoolbanken. Ik schreef me namelijk onlangs in voor de opleiding Creativiteit en Innovatie, een postgraduaat aan de Artevelde hogeschool in Gent, mijn favoriete stad in Vlaanderen en bij uitbreiding het hele Westelijk halfrond.

Nu geloof ik zelf nogal sterk in permanente vorming en levenslang leren. De afgelopen jaren 20 jaar kon je me dan ook regelmatig vinden op studiedagen, infomomenten en opleidingen allerhande. Maar dit is toch wel van een totaal andere orde. Twee jaar lang om de 14 dagen naar de les, projecten uitwerken en tussendoor nog studeren ook. Het zal toch net iets meer inspanning vragen dan het vrijblijvend bijwonen van een studiedag. Mijn gedacht! Ah ja, en dan was ik bijna mijn eigen communicatiebedrijf vergeten dat ondertussen ook op toerental begint te komen.

’t Worden dus ongetwijfeld heel drukke tijden, maar toch zie ik het keihard zitten. Solidair met vrouw en kinderen zal ik op de eerste schooldag in september klaar staan, de haren netjes gekamd en de boekentas op de rug. Waarna ik me dan vrij snel zal herinneren dat mijn eerste les pas eind september gepland staat. Maar toch zal ik er staan, want ik heb er goesting in en ik kijk uit naar de eerste echte lesdag.

De opleiding ‘Creativiteit en Innovatie’ is trouwens vrij nieuw. Het is pas sinds vorig academiejaar dat dit postgraduaat aangeboden wordt. Professionals uit zowel profit als non-profit worden er in twee jaar opgeleid tot creativiteitscoach. Ik hoop alvast dat ik die titel in juni 2016 ook op mijn CV mag zetten. Ik geloof immers sterk in het gebruik van creativiteit als hefboom en katalysator voor innovatie van producten en diensten.

Een paar maanden geleden kocht ik het boek ‘Inside the Box, kader je creativiteit voor de beste resultaten’ van auteurs Drew Boyd en Jacob Goldenberg. Het inspireerde en motiveerde me om binnen mijn professionele bezigheden als communicatieconsultant met creativiteit als motor voor innovatie aan de slag te gaan. En onrechtstreeks is het boek ook de aanleiding geweest om me in te schrijven voor het postgraduaat aan Artevelde.

De belangrijkste insteek van ‘Inside the Box’ is dat creativiteit een methodiek is die je kan leren en die je op een systematische manier kan gebruiken binnen innovatieprojecten. De theorie daarrond noemen de auteurs Systematic Inventive Thinking (SIT). Wie daarin geïnteresseerd zou zijn, meer info vind je op www.insidetheboxinnovation.com.

Ondertussen heb ik zelf al een eerste succesvolle ervaring met het toepassen van die theorie in een, weliswaar eerder bescheiden, innovatieproject. De totaal andere manier van kijken naar het ‘probleem’ en het anders toepassen van creativiteit wordt in eerste instantie door de deelnemers als vreemd ervaren. Vrij snel echter verdwijnt die lichte vorm van weerstand en ontstaat er een soort van ‘aha-erlebnis’. Deelnemers ervaren de methodiek vanaf dat moment als verfrissend en in een ongelooflijk-maar-waar sfeer leidt de aanpak alsnog tot het beoogde resultaat: het genereren van een waslijst aan nieuwe ideeën die het product of de dienst in kwestie kunnen verbeteren. En daar gaat het uiteraard om. Creativiteit als gangmaker van innovatie.

Moraal van dit verhaal: innoveren kan je leren. Ik start er mee in september. En u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s