Blog op www.peterdherde.com

Balzaal der Gebroken Dromen

Na afloop van het magistrale optreden van de Zilvergrijze Bard en Ongekroonde Koning van het Wellustige Levenslied, ontspon zich in de van het volk uitpuilende bruine kroeg in het boerengat naast datgene waarin ik zelf al geruime tijd resideer een geanimeerd gesprek over het recent weer de kop opstekend idee van een basisinkomen voor iedereen.

U weet hoe dat gaat bij zo’n gelegenheden. Er wordt al eens iets gedronken, de sfeer is uitgelaten en dan ontstaat algauw een atmosfeer waarin het Leven zelve met troebele blik maar luide stem onder de loep wordt genomen. En dat het daarbij niet altijd over de Wijven en het eeuwenoude spel der Scheefpoeperij kan gaan, dat begrijpt u ook wel. Trouwens, dat had de Bekende Minnestreel net daarvoren al op werkelijk onnavolgbare wijze gedaan met enkele zeer schone liederen. Hoe konden we daar nog iets betekenisvol aan toevoegen? Welaan dan, het Basisinkomen voor iedereen, daar hadden we het over.

Net als de temperatuur in de met vrouwentongen gedecoreerde gelagzaal, steeg ook de woordenwisseling tot een stomend niveau waarbij de voor- en tegens als ballen in de flipperkast heen en weer stuiterden. ‘Een basisinkomen allemaal goed en wel’, beargumenteerde ik, ‘maar wie gaat dat allemaal betalen?’ “En wie wil er nog van zijn luie reet komen, als we allemaal zomaar 1.500 ballen per maand in onze pollen gestoken krijgen? Hoe zit het dan met de ondernemingsdrang en de creativiteit? En zullen we dan nog wel waarlijk Gelukkig kunnen worden?’

‘Want de kunst van het leven is toch de dingen te doen die je graag doet, die je goed kan en waarmee je ook nog eens geld kan verdienen’, declameerde ik als een volleerde Geluksprofessor aan mijn metgezellen. Daar hadden ze even niet van terug. ‘Het ware Geluk van ons leven hier op dit Ondermaanse’, ging ik volledig op dreef verder, ‘ligt dus als het ware in de wiskundige doorsnede van iets Goed kunnen, het Graag doen en er ook Geld mee kunnen verdienen. Hoe Groter de doorsnede, hoe groter dus het Geluk.’

Dat Grote inzicht is uiteraard niet het mijne, wat had je Gedacht. Was het maar zo, want dan had ik er ongetwijfeld Groot Geld mee kunnen verdienen via veel te duur betaalde workshops die achteraf nooit waar kunnen maken wat ze vooraf beloven. Zijn we immers niet allemaal op zoek naar manieren om ons leven zin te geven. Met een aan radeloosheid grenzende verbetenheid op zoek naar die G-spot in onszelf. Die Gulden Snede die ons mits de juiste handelingen naar een orgastisch Gelukkig Leven zal leiden. En om die mythische plek te vinden, daar hebben we wis-en-waarachtig wel wat voor over. ‘Voor mij nog een Orval alstublieft!’

In de roes van het oorgasme dat de Grandioze Troubadour veroorzaakte, leek het me plots allemaal poepsimpel en kristalhelder. Zelfvoldaan door zo veel wijsheid, reed ik diep in de nacht huiswaarts met mijn Geliefde. Alvorens ons ter ruste te leggen bedreven we nog hartstochtelijk de Liefde en ik voelde me werkelijk diep Gelukkig.

Maar begin er maar eens aan in je eigen leven, dacht ik de ochtend nadien broodnuchter toen de Vrouw van de Bakker me vroeg of ik soms kon passen. Vijf eeuwigdurende seconden bleef het oorverdovend stil, want zonder dat ze het zelf wist, stelde ze daar de enige Vraag die er echt toe doet. Kan je passen? Kan je jouw grootste ambities, jouw meest geheime wensen en diepste verlangens passen in het leven dat je leidt en wil leiden? En past het leven je of moet je zelf soms passen?

Daar had ik even niet van terug en overmand door een plots de kop op stekende post-coïtale blues, droop ik zonder brood en met nog minder antwoorden af.

Mere, 21/12/2014

Epiloog
(een onafgewerkt lied)

Op het zeildoek van het Leven,
staat in rode inkt geschreven,
hoe we altijd moeten streven,
naar het Goede, naar ‘t Geluk.

Maar het zeildoek is verschenen,
wat er stond is deels verdwenen
of in spiegelschrift geschreven,
en mijn spiegel die is stuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s